vragen over sportrevalidatie

Wanneer warmte of ijs? (ijs = acuut, warmte = chronisch)

Er bestaan 2 soorten blessures:

  • Acute pijn ontstaat snel en is van korte duur, of
  • Chronische pijn ontwikkelt zich langzaam en is hardnekkig en langdurig

Acute blessures zijn plotseling, scherpe, traumatisch verwondingen die direct (of binnen een paar uur) optreden en (ernstige) pijn veroorzaken. Meestal zijn acute verwondingen het gevolg van een trauma zoals een val, verstuiking, of een aanrijding en is het vrij duidelijk wat de oorzaak van het letsel is. Symptomen: pijn, gevoeligheid, roodheid, warme huid, zwelling en ontsteking. Wanneer er een zwelling optreed is de blessure acuut. IJs is het beste om onmiddellijk te gebruiken bij de behandeling voor acuut letsel want het vermindert zwelling en pijn.
Chronische blessures ontstaan anderzijds subtiel en langzaam. Soms zijn de blessures aanwezig en soms niet en kan een doffe pijn veroorzaken. Dit soort blessures zijn vaak het gevolg van overmatig gebruik, maar kunnen zich ook ontwikkelen wanneer acute blessures niet goed behandeld en genezen zijn. Warmte wordt meestal gebruikt voor chronisch letsel die geen ontsteking of zwelling hebben. Warmte is ideaal voor pijnlijke, stijve, zeurende spier- of gewrichtspijn. Ook kan warmte helpen ontspannen en helpt het de doorbloeding te bevorderen. Na afloop van sporten is de beste keuze voor chronische blessures ijs.

vragen over bekkenbodemtherapie

Ook turnoefeningen bij bekkenbodem​therapie?

Omdat de bekkenbodem​spieren inwendig gelegen zijn, gaan wij deze ook inwendig controleren. Logischerwijs zijn echte turnoefeningen dan niet aan de orde. Naast lichamelijke controle krijg je ook advies over onder andere ademhaling, houding en beweging, drinken, voeding en toiletgedrag.

vragen over zwangerschapsgym

Vanaf wanneer kan je best starten met de zwangerschaps​gym​oefeningen?

Prenataal wordt aangeraden om vanaf 20 weken zwangerschap de kinesitherapie te starten. Postnataal starten we bij een natuurlijke bevalling na een 5-tal weken, bij een keizersnede wacht je best 7 tot 8 weken.

vragen over andullatie

Wat is absolute rust? Rusten bij vermoeidheid

Vroeger schreven de artsen sneller absolute rust voor: liggen en rusten. Meer en meer geneesheren vermijden deze behandeling en adviseren een therapie waarbij een evenwicht gezocht wordt tussen rust en beweging. Het is van belang dat de patiënt naar zijn lichaam luistert. Als hij of zij voelt dat de rug vermoeid is, is het aangeraden om te rusten. Als je daarentegen voelt dat precies die rust de oorzaak is van een soort van verstijving, denk dan aan een lichte vorm van beweging. Bijvoorbeeld fietsen op de hometrainer (zadel laag en stuur hoog) of wandelen.
Zie ook "Wat is relatieve rust?"

vragen over kinetec

Kunnen we de kinetec ook huren zonder patiënt te zijn?

Uiteraard kan je gebruik maken van de kinetec zonder de behandelingen in onze praktijk te volgen. Wij hopen wel dat je begrip hebt dat eigen patiënten voorrang krijgen. Op het einde van de huurperiode bezorgen wij je een attest voor je verzekering.

vragen over kineturnhout_algemeen

Kan ik online een afspraak maken?

Omdat elke behandeling specifieke tijd in beslag neemt, vragen wij om telefonisch contact op te nemen. Iedereen zijn tijd is kostbaar. Door telefonisch even je probleem toe te lichten, kunnen we de afspraak optimaliseren.

vragen over tarieven

Wat zijn de tarieven voor een behandeling?

Gezien de grote verschillen tussen de soorten behandelingen kunnen de tarieven sterk schommelen. Je kan hier een pdf downloaden met de richtprijzen voor de erelonen en de terugbetalingen.

vragen over bekkenbodemtherapie

Kan bekkenbodem​therapie ook aan huis gegeven worden?

Bekkenbodemtherapie is een behandeling die privé uitgevoerd wordt en waarbij we de hygiënische voorschriften erg in acht nemen. Vermits we deze lijn willen doortrekken naar thuisbehandelingen, lijkt het ons owv praktische redenen niet mogelijk om deze behandelingen aan huis te doen.

vragen over zwangerschapsgym

Mag de partner mee komen naar de zwangerschaps​gym​oefeningen?

"Mama ben je vanaf de dag dat je zwanger bent, papa word je pas als de baby er is", zegt het cliché. Daarom betrekken we graag de toekomstige papa bij de lessen. Initieel zijn deze lessen speciaal voor jou en je ongeboren kindje, het is een moment voor jullie twee. Omdat de papa ook graag betrokken wordt bij de prenatale gym, is hij de laatste sessie –geheel vrijblijvend- welkom.

vragen over andullatie

Wat is relatieve rust? Bewegen bij beterschap

Als de rust weer gezorgd heeft voor een goed gevoel zonder pijn, is het tijd om geleidelijk weer meer te bewegen. Het is immers niet de bedoeling om lui te worden want dan worden de spieren rond de rug zwakker. Het komt er op aan om een evenwicht te vinden tussen rust en beweging om het de rug makkelijker te maken en pijn te vermijden. Eventueel kan het zorgen voor warmte (warmtepleisters, hotpack) helpen om de pijnklachten te verminderen.
Zie ook "Wat is absolute rust?"

vragen over kineturnhout_algemeen

Wat als ik mijn afspraak niet nakom?

Er kunnen altijd redenen zijn om een afspraak uiteindelijk te moeten annuleren. Denk bijvoorbeeld maar aan het geval dat je een belangrijke professionele verplichting hebt op dat moment.
Wil je je afspraak annuleren, hebben we graag dat je dat 'tijdig' doet, zodat wij nog een andere afspraak kunnen inboeken op het 'verloren gegane' uur. Annuleer van zodra je weet dat de afspraak niet kan doorgaan. Een goede richtlijn hiervoor is dat je uiterlijk 24 uur voor de afspraak deze ten laatste annuleert. Het zou spijtig zijn dat iemand met een acuut probleem niet kan geholpen worden omdat iemand anders verzuimt zijn afspraak te verzetten. Toch?