Bekkenbodemtherapie

 

Wat is bekkenbodemtherapie of pelvische reëducatie?

Bekkenbodemtherapie of pelvische reëducatie is een methode waarbij u leert de spieren van de bekkenbodem te voelen en bewust te gebruiken. Omdat u de spieren van de bekkenbodem zelf niet kunt zien, is het soms moeilijk om ze goed te gebruiken en te trainen.

De bekkenbodem-spieren kunnen te zwak of te gespannen zijn, of niet op het juiste moment aanspannen. Of ze functioneren niet op de goede manier of op het juiste moment, waardoor stoornissen kunnen optreden.
Functies: sluiten, openen en dragen (van de buikorganen).

Voor welke klachten?

  • stress-incontinentie: ongewild verlies van druppels urine tijdens inspanning
  • urge-incontinentie: veelvuldig optredende, plotselinge, hevige aandrang om te plassen
  • faecale incontinentie: stoelgangsverlies
  • dyspareunie: pijn bij vrijen, vaginisme
  • obstipatie: moeilijke stoelgang
  • pijn in de onderbuik, rond de anus of de geslachtsdelen
  • verzakkingen van de blaas, baarmoeder of darmen
  • bedplassen

Wat is PTNS?

PTNS of SANS wordt gebruikt voor blaas- en ontlastingsproblemen.

De afkorting PTNS staat voor Percutaneous Tibial Nerve Stimulation of SANS betekent Sensory Afferenet Nerve Stimulation. Stimulatie van de aanvoerende gevoelszenuw: nervus tibialis. Hierbij wordt de onderbeenzenuw (thv de voet) gestimuleerd. Deze zenuw loopt vanuit het onderbeen naar het achterste gedeelte van het ruggenmerg, het sacrale zenuwcentrum. Van hieruit wordt de blaasfunctie geregeld. Het prikkelen van deze zenuw zorgt ervoor dat de blaas zich niet meer ongewenst samentrekt. Zo kan de normale blaasfunctie zich herstellen.

 

 

 

Hoe ziet de behandeling eruit?

Tijdens de eerste behandeling hebben we een uitgebreid gesprek. Hier kijken we niet alleen naar de klacht op zich, maar proberen te onderzoeken hoe de klacht ontstaat. Samen bespreken we dan de mogelijkheden van behandelen. De bekkenbodem is een spiergroep die zich in het lichaam bevindt. Deze is daarom van buitenaf slechts beperkt te onderzoeken.

Het onderzoek van de bekkenbodem is heel anders dan een onderzoek bij een ‘gewone’ kinesist. Wij zijn hiervoor speciaal opgeleid om een inwendig onderzoek te doen. Een onderzoek dat erop gericht is om duidelijkheid te krijgen hoe de bekkenbodem functioneert.

Naast lichamelijke controle met specifieke bekkenbodemoefeningen ter bewustwording, krijg je in de volgende behandelingen ook advies over onder andere ademhaling, houding en beweging, drinken, voeding en toiletgedrag.

Wie?

Voor de behandeling van bekkenbodemklachten komen niet alleen vrouwen, maar ook mannen en kinderen in aanmerking.